fredag 18 juli 2008

Herren ger och herren tar

Först sänkte man ersättningen för arbetslösa och kort därefter införde regeringen Reinfeldt skatteavdraget för så kallade hushållsnära tjänster. Detta var, och är, en provokation utan like för den som fått sin tillvaro raserad på grund av den sänkta a-kassan.

Denna provokation var så stark att jag i ren ilska skrev en roman, en politisk satir över ett samhälle där de som har råd kan välja och vraka bland pigor med alla möjliga tjusiga akademiska examina. Detta som en följd av ett stort överskott av akademiker och en samtida skriande brist på tjänstvilliga pigor.
Just nu söker jag med ljus och lykta efter förlag som liksom jag själv anser detta vara ett ämne som saknas bland bokhandlarnas hyllor, där det numera mest tycks rymmas självhjälpsböcker och deckare.
Samhällssatiren fungerar kanske bara i samhällen präglade av självdistans och självkritik och där man inser sin egen ofullkomlighet.

Att Maud Olofsson har mage att påstå att pigavdraget skulle öka jämställdheten visar hur stor hennes insikt i levnadsvillkoren för den ökande gruppen fattigsvenskar är.

"Av de 43 000 som har sökt avdraget tjänar 42 procent mindre än 290 000 kronor om året, ett tecken på att reformen har fått genomslag i alla inkomstgrupper."
Detta står att läsa på Centerpartiets hemsida. Det är frapperande att man anser att man nått ALLA inkomstgrupper när man sätter den nedre gränsen vid 24.000 kr/månad. Vet man överhuvudtaget hur många som (FORTFARANDE, ÅR 2008!) tjänar runt 14.000 kr/månad på att arbeta?! 42% av de som begärt avdraget tjänar alltså mindre än 24.000/mån. Det hade varit mycket intressant att se huruvida dessa ligger strax under den summan eller inte.

"Av de nya företag som tillkommit sedan reformen infördes har ungefär hälften startats av kvinnliga entreprenörer. Det är också väldigt positivt och ett kvitto på att reformen är lyckad ur ett jämställdhetsperspektiv. Vi tycker att allt arbete ska värderas lika, att städa eller klippa gräsmattor är lika mycket jobb som att reparera en bil eller måla ett hus.", skriver man vidare.

Centerpartiet kallar alltså det jämställdhet att kvinnor blir företagare inom städning, medan män blir det inom alla andra sektorer där de stora pengarna och den verkliga makten genereras?

Möjligen hör den typen av jämställdhet hemma i ett lantbrukarhem anno 1950, men idag finns sannerligen ingen annan plats för den än gödselstacken. Om du frågar mig.

Inga kommentarer: