söndag 17 maj 2009

Goddag yxskaft

Vad tycker du om att arbetslösa måste söka försörjningsstöd?, frågan ställs till Göran Hägglund på TV. Han svarar att det är olyckligt att en del väljer att inte vara med i a-kassan, men det är deras val och underförstått har de sig själva att skylla.

Men HALLÅ!??!
Ingen av oppositionspolitikerna säger något, ingen av programledarna. Det finns ju för bövelen massor med människor som måste söka försörjningsstöd UTÖVER sin a-kassa!! Hur i helvete ska folk som inte vet under vilka villkor människor lever kunna företräda dessa?!

måndag 11 maj 2009

Monolog eller dialog

Idag på min en och en halv timmes-färd mot mitt jobb satt jag sista biten bakom en man och en kvinna på en buss. Mannen pratade och kvinnan försökte sticka emellan med en och annan kommentar, men det ville sig inte riktigt. Han ville prata, inte lyssna.
Först när han berättade om körsbärsträden hans fru hade fått i helgen fick kvinnan bredvid in en liten kommentar. Träden var tre meter höga och i full blom och hade stuvats in i bilen av frun. Vad var det för bil som man fick plats med tre meter höga träd i, undrade kvinnan. Och jag med, fast för mig själv. Han tittade först storögt på henne och sa sen, jaja, de var väl kanske två och en halv meter. Sedan fortsatte han att prata och att skratta åt det han sa och kvinnan fick inte någon mer chans. Hon log emellanåt.

Mannen ansåg förmodligen att han hade samtalat med kvinnan, som jag antar var någon slags kollega. Kanske ansåg hon något annat. Jag ansåg definitivt att hon var åhörare till en monolog förklädd till samtal.

onsdag 6 maj 2009

Arbete

Arbete är intressant att studera. Ur alla vinklar och från alla nivåer. Just nu fascineras jag av hur otroligt lugnt man kan ha det på ett arbete. Jämfört med att springa runt som en skållad råtta från morgon till kväll för att, inte få ihop livspusslet som det så populärt heter utan för att uppfinna det som skulle kunna bli ett liv. Varje dag.

I morse visades ystra kossor på TV, kossor som äntligen fick komma ut på bete. Numera strömmar tusentals åskådare till för att se kornas glädjeyra.

Just nu visas gamla människor som aldrig får komma ut. Ystra kor, dystra människor.
Tänk om lika många tusentals människor kunde strömma till för att hjälpa en gammal människa att komma ut i luften.

Samtidigt ska mängder av arbetslösa ut i det som kallas Fas 3 inom jobb- och utvecklingsgarantin, dvs de ska arbeta oavlönat under två år hos en arbetsgivare som erhåller 225 kr/dag för att ha dem arbetandes hos sig.
Perfekt för privata arbetsgivare som vill spara in en slant med andra ord.

Borde inte dessa Fas 3-platser ENBART få finnas inom icke vinstdrivande sektorer så som vård, social omsorg, skola eller naturvård?

Samtidigt sitter de som en gång arbetat ihop vår så kallade välfärd och inte får komma utanför dörren en gång.

Bara politiker kan komma undan med liknande dårskaper.

Läs mer om:




tisdag 5 maj 2009

Länge leve public service!

Jag har sagt det förut men det förtjänas att sägas igen:

Tack gode TV-guden för att vi får ha i alla fall några kanaler där programutbuden inte är anpassade för att tillmötesgå annonsköparna och där vi slipper malas till grus i skallarna av de monotona reklamfilmerna!

Tack vare SVT kan man t.ex få se så fenomenala program som dokumentären om Hans Rosling som sändes i söndags. Denne professor är så inspirerande att man nästan börjar koka när man ser på honom.

Jag kan varmt rekommendera reprisen: 07/05 i SVT2, 09/05 i SVT2 och 09/05 i SVT24.

Jag vidhåller -
mångfald är INTE lika med 500 kanaler med till förvirring lika innehåll!

">


Läs mer om:




söndag 3 maj 2009

Imorgon börjar det. TjohOOOOOOO!

Plötsligt händer det

Jag har fått jobb!
Inte för alltid, inte på heltid, men ett jobb för något jag är utbildad till.
Kors i taket, prisa gudarna!

Jag har inte skickat någon ansökan och inte visat några examensbevis eller meriter. Det gick den vägen som två tredjedelar av alla jobb sägs tillsättas - via kontakter och att få in en fot och visa vad man kan.

I höstas fick jag genom en väninna ett uppdrag att hålla en kursdag. Stället jag undervisade på frågade sedan om de fick anlita mig som frilansare vid behov. När sedan en plats blir ledig frågade de alltså om jag är intresserad av ett vikariat. Och givetvis var jag det.

Men det är inte utan att det känns som om det är bortkastad möda att lägga ner tid och energi på ett frenetiskt jobbsökande när man saknar formell erfarenhet inom en bransch. Personligen hade jag gärna gått ut på arbetspraktik redan i början av min arbetslöshet, just för att skapa kontakter och få in den berömda foten någonstans. Men möjligheten till praktik har varit förbehållen dem som är inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin - det vill säga dem som har slut på stämplingsdagar. Min erfarenhet av praktik inom JOB(tidigare aktivitetsgarantin)är att det knappast handlar om att skapa kontakter och få erfarenhet utan om gratis arbetskraft.



Läs mer om: