lördag 14 juni 2008

Vår tids livegna

Det fanns en tid då arbetslösa betraktades både med förståelse och viss sympati, därtill en och annan klapp på axeln. Att känna solidaritet med de arbetslösa var vid denna tidpunkt inte helt främmande. Det kunde till och med gå så långt att man tyckte synd om dem som av olika anledningar hamnat utanför arbetsmarknaden. Framförallt så ansåg man vid denna tidpunkt att också arbetslösa hade rätt att äta och betala sina räkningar. Från den utsiktspunkt jag delar med många ter sig detta som en utopi, mycket avlägsen vårt eget tidevarv, där självförverkligande är religion och medmänsklighet något man betalar in på postgirots 90-konto.

Men vem vill egentligen bli tyckt synd om? Vem vill få sin självbild och sitt egenvärde decimerat av att vara överflödig, icke önskvärd, inte behövd? Vem vill förlora den självrespekt som utgör varje individs grund för respekten för andra människor och världen som helhet? Vem vill hellre ha sympatier från omgivningen än ett arbete och en försörjning?

Vår regering har inte stuckit under stol med att de betraktar arbetslösa och sjuka som slöa fuskare som saknar incitament för att söka arbete. Arbetslösa och sjuka är samhällets paria och som sådana ska vi också behandlas. Att ytterligare försämra de ekonomiska överlevnadsmöjligheterna för dessa människor skulle enligt borgerlig politik utgöra just ett sådant incitament.

Och visst är det väl så att den som inte bara lever på marginalen utan under direkt hot att bli utan bostad som följd av obetalda räkningar är mer benägen att godta vilka arbetsvillkor som helst. Även de som ligger långt under kollektivavtal och rimliga löner. Men inte ens dessa jobb står tillgängliga för alla. Har man en gång hamnat utanför arbetsmarknaden tar man sig inte in om man är för gammal, har fel erfarenhet, fel utbildning, fel ursprung, är sjuk eller överviktig eller saknar förmåga att sälja sig själv.

Detta är det faktum som jag och många med mig tvingas leva med, alltmedan en okunnig och verklighetsfrämmande regering basunerar ut hur mycket arbete det finns, hur bra det går för Sverige och hur förbannat slöa vi arbetslösa i själva verket är. Och det är klart, en regering som fick sparka halva styrkan på grund av diverse olagligheter och fusk dömer väl andra efter sig själva. Icke desto mindre kvarstår det bittra faktum att arbetslösa är de nya livegna och rättslösa, och oss kan samhället hantera precis hur man vill.

8 kommentarer:

Anonym sa...

vad jag har hört så är det minsann många arbetslösa som TRIVS med att håva in bidrag! Mina föräldrar hade en granne som var sån! Minsann;-)

Maria sa...

Bäste Anonym,

Det finns människor som trivs med att låsa in sina barn i en källare och utöva incest på dem och tvinga dem att föda avkomma efter avkomma också. Ska vi av detta dra lärdomen att människor i allmänhet trivs med detta, eller män i synnerhet, eller kanske alla österrikare?

Det kommer alltid att finnas de som gillar att vara arbetslösa, likaväl som det kommer finnas de som mördar eller förgriper sig på sina barn. Men ska vi därför utgå från att det samma gäller alla och att reglerna därför ska utformas efter dessa? Ska föräldrar inte längre få ha källare? Ska Österrikare inte längre få föda barn? Eller ska arbetslösa skjutas direkt?

Capricorn-Practical and prudent sa...

Jag tror det i dag är många få människor som TRIVS med att vara arbetslös.... Kan eventuellt ha med länsbaserat.

MEN, jag är totalt helt klar över att vi idag har en helt annan slags arbetslöshetkull idag som skiljer sig grandiost från gårdagens arbetslöshet.

Igårdagens arbestlöshet fanns det oftast en sysselsättning av något slag vare sig man var utbildad eller ej.

Idag, kan du utbilda dig upp till både silver och guldtänder utan at det hjälper dig det minsta i att finna ett arbete.

Kraven på de arbestlösa är för mig absurda, mtp på de krav på arbeten de skal söka för att överhuvud taget få ersättning.
Jobb man aldrig har en chance att ens komma i betrackning till att få komma på intervju..
Trodde arbestsökande mättes i jobb man blev anställd till och inte jobb man
söker.

För mig ser det ut som arbetsmarknadspolitiken ligger ca 20 år efter utvecklingen.

Var det inte då man skulle ha ställt krav på att folk skulle ha sök fler jobb när det fanns en större sysselsättning att tillgå än idag där det bara blir svårare och svårare.

Jag är bara en observatör som bara varit arbetslös i 2 månader i hela mitt liv... Så jag anser mig få lov till att kritisera.

Det finns fortfarande de som utnytjat samhäller med att mena at de är sjuka och därmed få sjukbidrag eller sjukpension....
Anser själv att dessa person är som en cancersvulst i samhället och ett hån mot de som i verkligheten är sjuka och har en omöjlighet att utföra ett arbete eller de som är trots sin sjukdom försöker att finna både jobb och sysselsättning.

Anonym sa...

De som trivs med att vara arbetslösa och som utnyttjar sjukförsäkringssystemet är i klar minoritet. Tyvärr har det fokuserats lite väl mycket på dessa människor som oavsett system försöker lura sig fram i tillvaron. De kommer att hitta nya sätt att lura till sig pengar på.
Något som man fokuserar för lite på är alla som fuskar trots att de har både pengar och arbete. De är en stor grupp i samhället och har getts stora möjligheter att fortsätta fuska sig fram, både genom skattefusk, betala svart, tjäna svarta pengar, you name it.

Den medmänniska som inte har en aning om vad alla som är arbetssökanden med eller utan skulder, sjukskrivna utan eller med ersättning går igenom bör inte för allas säkerhet inte tycka något.
Nuvarande regering har som målet varit lyckats väldigt bra med att skapa ett tydligare klass-samhälle.

Tidigare anställd på socialförvaltningen.

Maria sa...

AS och Maria i Karlstad:

Jag håller med om att arbetslösheten ser annorlunda ut idag. Mycket till stor del för att man under lång tid stirrade sig blind på nyttan av högre utbildningar. Tanken bakom är förvisso god, men den är dessvärre lika dum. Att tro att ett samhälle skulle fungera enbart med teoretiskt utbildade människor, ett skämt som heter duga.

Och ja, det är alltid lättare för den som redan har att skaffa sig ännu mer.
De som har skola varda givet.

Anonym sa...

Att skylla samhällets utseende av idag på sittande regering är aningen komiskt. Den har inte ens suttit en hel mandatperiod. Vad vi ser är tyvärr en prudukt av sossars decenniers degenererade politik. Det är också där vi hittar de efterapade mönstermodeller vi så gärna sluppit se sprida sina dyngfilosofier.
En föreningsstyrelse, exempelvis, måste beviljas ansvarsfrihet av medlemmarna innan den får avgå. Men i politiken existerar inte begreppet ansvarstagande. Däremot en ständig ansvarsfrihet. Tråkigt eftersom de ansvariga för dagens samhälle finns att hitta bland gårdagens politiker.
Mycket är ruttet i dagens Sverige. Men inget av det beror på sittande regering. A-kasseminskningen ja, men jag gissar att den snart justeras uppåt igen.

"Heja Sverige"

Maria sa...

Bäste "Heja Sverige",

Nog för att min omvärldsbevakning inte är mycket att hänga i granen, men du verkar då ha spenderat de senaste två åren i en bubbla.

Finns det någon regering i svensk historia som på samma korta tid genomdrivit stora förändringar med lika stort som snabbt genomslag?
A-kassesänkning, pigavdrag, borttagande av starta eget-bidrag, återinförande av starta eget-bidrag, sjukersättningssänkning, ökning av karensdagar vid arbetslöshet och you name it. Det handlar om förändringar som slår mot de som redan är utsatta, fysiskt och ekonomiskt, och det handlar om förändringar som fått ett omedelbart genomslag.

Givetvis är mycket i vårt samhälle frukten av det tidigare regering sått, på samma sätt som efterverkningarna efter den sittande kommer att skönjas långt efter dess avgång. Men att påstå att INGET av det som är ruttet i dagens samhälle beror på sittande regering är ta mig fan en skymf mot varenda arbetslös och sjuk människa i detta land.

Anonym sa...

Du har helt rätt, Maria. Så tillåt mig att få backa i min ståndpunkt och förena mig med dina kloka åsikter. Att du har blivit så illa klämd av politierpacket gör mig ont, som du vet. Och för vad det är värt ger jag dig mitt fulla stöd och önskar att jag kunde göra bättre än så. Men mot politikermissbruk vet jag inget som förslår. Att rösta hjälper ju inte, kan vi se...lika illa blir det vem som än styr.

"Haja nu, Sverige"