måndag 8 december 2008

Manipulativ psykopat och vilsna själar




För dig som är intresserad av det mänskliga psyket och att försöka förstå vad det är som styr våra handlingar kan jag varmt rekommendera Sekten - en sann historia av Peter Pohl.

Den enväldiga sektledaren är en kvinna som påstår sig vara healer och den inkarnerade Jungfru Maria men som mer framstår som en extremt manipulativ psykopat. Människorna omkring henne har duperats till att bli viljelösa marionetter som lyder hennes minsta vink. Hennes allseende öga verkar mer förlita sig på det angiverisystem som innebär att alla rapporterar allt vad andra gör än på någon gudomlig insikt. Föräldrar som anger sina barn och barn som anger sina föräldrar, för henne som sitter inne med Sanningen.

Som vanligt är det barnen som blir lidande, de blir både fysiskt och psykiskt misshandlade av kvinnan som påstår sig vara Guds moder. Det är oundvikligt att ställa sig frågan vilka sorts människor som verkligen kan manipuleras till total viljelöshet. Vad är det de har, eller inte har, som gör dem mottagliga för en annan individs oinskränkta dominans?

Peter Pohl gör inte anspråk på att komma med något svar på den frågan, förmodligen för att varje individ har ett eget svar, han berättar en historia och låter läsaren dra sin egen slutsats. Jag hade mycket svårt att släppa boken kan jag säga.

En närmare efterforskning på nätet visar att historien bygger på sekten World Light Center som leddes av Lilly Gardeby och som höll till i Vingåker tills de mer eller mindre förvisades till Konga i Småland.

Är du en vän av den egna viljan och en motståndare till alla former av förtryck - läs den!




Inga kommentarer: