tisdag 2 december 2008

Ett skyddsnät utan maskor

Det senaste året har jag, ofrivilligt och helt påtvingat kan tilläggas, fått möjlighet att inifrån studera vårt sociala skyddsnät. Det är inte mycket bevänt med det kan jag krasst konstatera.

Arbetslöshetsersättningen kan idag vara så låg att man inte kan leva på den, allt hänger på vilket jobb du haft innan och vilka privata försäkringar du haft råd att hålla dig med. CSN tar inte längre någon hänsyn till om man ska leva på ingenting utan kräver tillbaka sina pengar ovillkorligen. Inga skyddsnät fångar upp en utan man faller handlöst ner i Kronofogdemyndighetens gap.

När så den arbetslöse blir sjuk tar Försäkringskassan minst 6 veckor på sig att avgöra om den sjuke ha rätt till ersättning eller inte. När de väl har kommit fram till att den sjuke inte är sjuk nog, trots att flera läkare anser det, kommer så ett avslag med orden "du kan alltid överklaga".

Den sjuke som stått utan någon som helst inkomst en ganska lång tid vid det här laget
tvingas då kontakta det som tidigare hette Socialförvaltningen och idag kallas för Vuxenförvaltningen( iaf i min kommun. Där ska ett tjugotal intyg och kopior, bankutdrag tre månader tillbaka, skatteutdrag, hyresavier och namn på abetsförmedlare och godkännande av att Vuxenförvaltningen får kontakta Arbetsförmedlingen för att kontrollera så att sökanden uppfyller kraven på att söka arbete. Ett totalt redovisande av vem man är således, avklädd in på bara skinnet. När dessa papper är inne får man sedan besked att för den månad som man inte fick ett öre i inkomst kan man inte söka stöd, för det är för sent.

Försäkringskassan tar alltså så lång tid på sig i sina beslut att den sjuke inte kan söka försörjningsstöd för sin sjukperiod.

Däremot går det bra att söka för nästa period, dvs den då a-kassan redan kommit igång igen. När Vuxenförvaltningen räknar ut om man har rätt till stöd flyttas allt eventuellt överskott vidare till den period man söker för och man får mindre pengar. Vid underskott gäller dock inte detta, så även om man legat minus med flera tusenlappar i tre månader får man inget extra. Hänsyn tas inte till att man under den tid man inte haft ett öre har tvingats låna för att klara sig. Lån som ska betalas tillbaka.

Den svenska välfärden anno 2008.
Är det inte dags att stryka ordet välfärd från vår kollektiva vokabulär nu?







4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, man blir redigt trött på denna byråkrati. Något borde hända snart!!!

Anonym sa...

Detta låter ju helt sjukt! Nog för att man hade en aning om att systemet var ruttet, men tydligen är det mycket värre än så! Varför inte införa straff för långsam utredning som tillfaller den drabbade? Då skulle nog vederbörande myndighet få eld i baken ;)

Maria sa...

Visst är det ett besynnerligt system. Men jag lider verkligen med de stackars satar som jobbar på Försäkringskassan och tvingas möta resultatet av alliansens arkebuseringspolitik. Hur länge står de pall egentligen?...

Anonym sa...

Får man fråga vad det var du pluggade? Mvh