onsdag 28 januari 2009

Vem äger rätten att kriga?

Självbedrägeri är en populär mänsklig syssla, på individnivå såväl som kollektivt och globalt. Vi älskar att ägna oss åt att bygga bedrägliga skyddssystem som ska invagga oss i trygghet i frågor som folkrätt, mänskliga rättigheter, rättssäkerhet eller vaccin mot hjärtinfarkt.

Men många av dessa skydd är lika verksamma som ett paraply i en storm. Enligt folkrätten är det till exempel tillåtet att använda vit fosfor i krig, för att skapa rökridåer. Men det får inte användas i närheten av civila. I så fall innebär det endera att det är omöjligt att försäkra sig om närvaron av civila eller så bröt Israel medvetet mot folkrätten. Möjligen båda delar. Och om en stat kan bryta mot folkrätten efter eget tycke, vad är den då värd?

Man talar om oskyldiga krigsoffer. Men vilka är egentligen de skyldiga? Det är sällan de stridande soldaternas beslut att inleda ett krig. Är soldaterna trots det att betrakta som de skyldiga som andra har rätt att döda? Eller är de skyldiga de som styr respektive stat eller land, de som aldrig sätter sina fötter på en krigsplats?

Är det inte lika vedervärdigt att beskjuta människor med vit fosfor vare sig de kallas civila, soldater, judar, kristna eller muslimer?

Minnesdagen över Förintelsen blev problematisk för många i år. Men Israels agerande idag förändrar väl inte det som skedde under andra världskriget? Israels agerande idag gör väl inte nazisternas handlingar mindre avskyvärda eller mindre angelägna att minnas? Dessutom var det inte enbart judar som miste sina liv i nazisternas systematiska utrotningar. Vare sig dessa människor var judar, romer, polacker, handikappade, oliktänkande eller homosexuella så hade de alla den gemensamma nämnaren att de var människor - människor med lika stor rätt att existera som alla andra.

Det känns kanske tryggt att vi har något som heter folkrätt, trots att människor förtrycks och slaktas människor världen över. Men en folkrätt värd namnet borde väl ändå vara en som förbjöd krig helt och hållet?


Läs mer om:



2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett fantastisk bra inlägg!
Ha en bra dag.
/Johan

Maria sa...

Tack!! Vad roligt att du tyckte det!

Hoppas du får många bra dagar!
/Maria