torsdag 19 februari 2009

Den tävlande människan

Kan man verkligen tävla i ett SM för böcker? Personligen är jag ingen tävlingsmänniska. Kanske för att jag tycker att det för det mesta är alldeles för enahanda och att kriterierna är alldeles för begränsande.

En sporttävling är ju t.ex ALLTID den samma. Hur står man ut att se på samma sak om och om igen? Ta till exempel människor som springer runt på en bana. Det enda som gäller för dem är att springa snabbast runt. Är det inte lite torftigt? Att år ut och år in sitta och se på olika människor som gör samma sak, med samma mål och under samma förutsättningar. Borde man inte kunna lägga till olika bedömningar, som vem som springer snyggast, tar högsta stegen eller vem som förlorar mest vikt under loppet?

Naturligtvis är det lika andefattigt att år ut och år in lägga sin tid på att läsa om eller se på mord i engelska miljöer. Alltid en mördare, alltid en polis med uppgift att lösa gåtan och alltid ett slut som avslöjar vem som gjorde det. För det mänskligheten framåt? Nej. Naturligtvis inte.

Och här hade jag en tanketråd... men jag tappade den visst.
Vem vet, den kanske kommer tillbaka.

Tills dess kan vi ju fundera på om tävlingar är till nytta för mänskligheten eller om de skapar splittring och motsättningar enbart. Kanske kommer förlorarna i Bok-SM ge sig ut på gatorna och puckla på vinnaren och andraplatsaren och kanske till och med tredjeplatsaren.

Läs mer om:






1 kommentar:

Anonym sa...

Det är klart man kan tävla i Bok-SM ;-)

Intressantare än att tävla i pardans eller isdans. Men enormt jobbigt, ty om man ska avge en röst som är värd något så måste man ju ha läst alla böckerna som ingår. Och då kommer ju tycke och smak in, så för den ene kan ju en bok vara helt ointressant, men för den andre kan det vara den mest intressanta bok denne läst.
Men som med all tävling så måste man inse att det är en lek. Och enl. det gamla ordstävet så får den som sig i leken ger, även leken tåla.
Och givetvis får din bok min röst. Trots, eller rättare sagt, för att den kommer att höja blodtrycket hos "Alliansanhängarna" ;-).