torsdag 18 september 2008

Älskling, ska vi ha béarnaise till biffen?

En närmare titt på innehållsförteckningen av en helt ordinär pulversås lyder som följer:

Modifierad stärkelse
vetemjöl
salt
arom (bl.a. selleri)
kryddor

smakförstärkare:
mononatriumglutamat
dinatriumguanylat
dinatriuminosinat

maltodextrin
vegetabilisk olja

surhetsreglerande medel:
citronsyra
E 331
mjölksyra

mjölksocker
lök
härdat vegetabilsikt fett
mjölkprotein
citronolja
färgämne E 150c
emulgeringsmedel E 471

Och nu till det mest spännande, nämligen vad alla dessa ämnen som av namnen att döma verkar höra hemma på ett kemiskt laboratorium faktiskt utsätter kroppen för.

Biverkningar av:

E621: MONONATRIUMGLUTAMAT:

Beteendestörningar som paranoia, djup depression, extrem vrede.
Epileptiska anfall (petit mal).
Fosterskador.
Försenad tillväxt.
Har orsakat hjärnskador hos alla 14 djurarter som testats med ämnet.
Hormonstörningar.
Koncentreras i moderkakan och utsätter fostret för dubbla koncentrationen som modern har!
Deklareras ofta som "smakförstärkare".
Konvulsioner.
Kvinnlig sterilitet.
Leverskador.
Nervcellsförstörelse.
Orsakar "Chinese Restaurant Syndrome". Om Ni äter på kinesiska och japanska restauranger, be dem undvika glutamat! Provocerar fram astmaattacker.
Svåra allergiska reaktioner.
Ögonskador.
Övervikt.


E627: DINATRIUMGUANYLAT:

Farligt för barn och ungdom och dem som lider av podager, njurbesvär, andra symtom som kräver undvikande av purines.

E631: DINATRIUMINOSINAT:

Farligt för barn och ungdom och dem som lider av podager, njurbesvär, andra symtom som kräver undvikande av purines.

E150: SOCKERKULÖR (brunt):

Neurologiska störningar.
Negativ påverkan på sjukdomar i immunsystemet.
Minskning av vita blodkroppar.
Konvulsioner.
Fosterskador.

E471: MONO- OCH DIGLYCERIDER AV FETTSYROR

Cancer.
Otillräckliga säkerhetstest.


CITRONOLJA:

Misstänks av FDA (Food and Drug Administration, amerikanska livsmedelsverket) vara cancerframkallande. Används ofta som en naturlig arom i både "vanlig" matprodukter och hälso-matprodukter, som t.ex. godis och kakor, samt i viss "naturlig" kosmetika.

Information hämtad här.


Och för den som vill ha en béarnaise utan att riskera livet kan jag rekommendera en titt här, för recept på en äkta hemlagad sås.

2 kommentarer:

Anonym sa...

oki...efter detta inlägg får jag helt enkelt lära mig att göra en egen bearnesås...helt klart.

Tack Maria!! ;o)

/ Nellan

Maria sa...

Jag rekommenderar den hemgjorda, inte minst av smakskäl! :-) Och visst skär den sig lätt, men vad är det mot cancer, depression och allt vad det nu var!?

You´re welcome baby! :-)