söndag 5 oktober 2008

Den inbillade rättssäkerheten

Som född svensk, i varje fall om man är född under 60-talet och tidigare, är man impregnerad av en tro på Sverige som skolexempel på ett rättvist land, kanske till och med det rättvisaste landet i världen. I lilleputtlandet nästan vid Nordpolen har vi kunnat leva som i en skyddad verkstad där vi i lugn och ro fått polera våra villfarelser att vi skulle vara bättre än andra länder på det mesta, för att inte säga allt.

Vi har trott på rättssäkerheten och på att staten arbetar för medborgarna, inte att den som vi bevittnat i många andra stater används för att förtrycka eller styra medborgarna. Vi har trott att man som svensk i Sverige av någon anledning skulle vara skyddad mot orättvisor, maktmissbruk och korruption.
Vi har gått på en riktig blåsning. Eller är det bara jag?

I min strid med CSN, som grundar sig i att jag till följd av felaktig information blivit återbetalningsskyldig, har ärendet gått till domstol och det senaste yttrandet från CSN talar sitt eget tydliga språk. Det lyder som följer:

"Enligt CSN:s bedömning är det inte sannolikt att M.S. har fått felaktig information. CSN utgår från att myndigheten lämnar rätt information. Oavsett om felaktig information har lämnats så är CSN dock skyldig att följa lag och förordning. CSN vill därför ånyo påpeka att bestämmelserna i studiestödsförfattningarna saknar föreskrift om möjligheten att på grund av felinformation frångå gällande bestämmelser. Det förhållandet att M.S. anser sig fått fel information utgör enligt CSN:s uppfattning därför inget hinder mot att fastställa betalningsskyldigheten."

För det första så kan alltså inte en anställd på myndigheten CSN göra fel. Och skulle de trots allt göra det så är det skit samma för det går inte att göra några rättelser tack vare regelverket.

Halleluhja för den svenska rättssäkerheten...



3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jag säger då de. Hade en liknande upplevelse med underbara försäkrningskassan.
RIngde för att höra om jag kunde ta ut tillfällig föräldrapenninge nör jag skolade in min dotter i skolan.
Kundtjänst svarar : Ja vi har sådana där kontaktdagar så även om du inte har dagar kvar att ta ut så funkar det...
Nu visar det sig att det var mkt felatigt info och att dessa kontakt dagar togs bort för länge sen...
Jag förlorade således ett antal tusen kronor i förlorad arbetsinkomst.
Jag får till "tröst" att han minsann ska ta detta med kundtjänst så det inte upprepas...
Suck...men HUR I HELVETE hjälper det mig när jag förlorat ett antal tusen kronor...tacka gud för att jag inte är ensamstående för det kunde slutat med kronofogden o hela den superroliga karusellen...
Nä skatt ska man betala till förbannelse och böra för sin misstag men vad fan händer när myndigheter begår misstag mot en enkild person som kan råka riktigt i skiten?? Inte ett jota!

/ Nellan

Maria sa...

Nellan, det är helt uppenbart att man numera ska spela in alla samtal man har med myndigehetr, och dessutom arkivera all korrespondens utifall det kan komma att behövas som bevis. En medborgares ord är inte mycket värt.

Maria, sur som ättika på hele skiten

Anonym sa...

I media är Sverige drömlandet framför alla. Sverige ska vara duktiga på allt fint, trygghet, folkrätt mm. mm.

Men, vad är sanningen. Sanningen är att t.ex Kina som på många sätt är hårt och grymt har 120ggr Sveriges befolkning. ! trakasserad /terroriserad Svensk motsvarar alltså 120 Kineser.

I Sverige tvångssteriliserades 63.000 personer under 1900-talet (vetenskapligt dokumenterad siffra). Till detta skedde massor av tvångs-lobotomier. Sett per kaopita placerar detta Sverige bland världens HÅRDASTE REGIMER!

Svenskar måste lära sig mera!

I Sverige är det inte staten som "dödar folk". Sedan länge förekommer avancerad mobbning /pennalism i Sverige. Ex. många hemlösa har inte alls misskött sig och straffat ut sig ur sina lägenheter. Nej, i många fall handlar det om den Svenska extrema pennalismen. Läs mer nu! ...t.ex här:
Länkstation: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=11929

M.v.h
Morgan Ohlson (morgan.o@passagen.se)
# Berövad alla former av inkomster /bidrag sedan 2006-08
# Hemlös sedan 2008-07-01