fredag 31 oktober 2008

Sjukersättningslotteriet

Var blev ni av ljuva drömmar om en rimligare jord...

En gång i tiden hade vi ett sjukförsäkringssystem i det här landet. Det var inget som hade kommit som en skänk från ovan, det var något som människor hade kämpat och slagits för. Människor som hade visioner om att alla har rätt till en grundtrygghet.
Men det hindrade inte att systemet försvann, snabbare än vad de som en gång slagits för det kunnat drömma om. I deras värsta mardrömmar.

Även om man är arbetslös och diagnosticerad med permanent sjukdom kan man bli sjuk och tvingas sjukskrivas från sitt arbetssökande. Det är då man får svart på vitt att sjukskrivningsintyget, som en gång i tiden garanterade att man klarade sin försörjning också under sjuktiden, inte är värt bläcket på pappret numera. Detta för att svenska läkares omdömen i Försäkringskassans ögon inte är värda ett vitten.

Svenskarna är i grunden friska - det är bara läkarna som inte fattar det. Och kanske måste en borgerlig statsminister eller en av alliansens partiledare drabbas av parkinson, MS, epilepsi, hjärtinfarkt, cancer, depression, reumatism eller något annat för att de ska förstå hur det är att vara sjuk. Hur det är att vara sjuk och utan försörjning lär de emellertid inte behöva uppleva.

Huruvida vi ska få sjukpenning eller inte är idag ett lotteri där Försäkringskassans handläggare och läkare fördelar vinster enligt eget godtycke. Så varför i hela världen ska vi ha kvar ett system där läkare sjukskriver oss?

Idag ringde jag till Försäkringskassan för att tala med handläggaren till mitt ärende.
"Det går inte, för de som handlägger sånt här pratar inte direkt i telefon, och de sitter dessutom i en annan del av landet". Det var svaret jag fick.
Man kan inte annat än undra om dessa mystiska handläggare i själva verket är en datastyrd slumpgenerator...
Fler har reagerat på detta och det har föranlett en JO-anmälan av Försäkringskassan . Men hur tungt kommer dessa JO-anmälningar egentligen väga när de blivit vardagsmat för var och varannan?

Med folkhälsoministerns nollvision i fråga om självmord (idag 1500 per år)kan man inte annat än undra om Alliansens företrädare är oförmögna att göra kopplingen mellan hälsa-försörjning-självrespekt-uppgivenhet och hur detta står i relation till självmordet som enda synbara utväg. Men å andra sidan krävs det empati och kanske till och med ett humanistiskt grundperspektiv för att förstå den kopplingen.

Vilka sjukskrivningstider Socialstyrelsen rekommenderar kan man läsa här. Dock står det inget om sjukpenning ska utgå eller inte.




3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja man får inte tag på handläggaren och ringer man kundtjönst får man prata med outbildad personal som endast är en generell kundtjänst.
Man satsade således 15 miljoner på en helt onödig reklamkampanj när man kunde använt dessa pengar till att utbilda kundtjänst till att kunna svara korrekt på frågor som gemene man ringer in om.

Jag har vid flera tillfällen ringt till kundtjänst med fråga och och fått svar, tyvärr har svaret på dessa frågor aldrig vart av korrekt typ.
När en handläggare väl ringde mig påtalade jag detta och jag frågade är inte kundtjänst utbildade i FK:s frågor...svaret är nej...de är en generell kundtjänst. Men snälla FK...kan ni svara mig vad er kundtjänst är till för om de inte kan svara på Fk:s frågor på ett korrekt sätt utan snarare vilseleda och i mitt fall får mig att gå massor med tusenlappar i förlust?

/ Nellan

Anonym sa...

Jag håller med om att FK:s läkares beslut verkar vara helt godtyckliga. Har själv råkat ut för det och blev då utförsäkrad...

Nellan - även jag har fått helt felaktiga och motstridiga svar på mina frågor, både från kundtjänst, handläggare samt till och med på ett beslut!

Sammantaget beter de sig som totalt inkompetenta krattor!

Maria sa...

Det är helt ofattbart att de kommer undan med detta. Har man ingen chans att nå handläggaren står man sig slätt om man behöver förklara eller komplettera.

Att ha en kundtjänst som inte vet något skulle man ju kunna ha till att koppla en vidare, men får man inte kopplas vidare gör de väl inte mycket nytta. Och ännu värre som i ditt fall Nellan, gör mer skada än nytta. Detta är ju CSN:s specialitet annars.

Men hur i hela friden kommer de undan med det?! Och vad kan man egentligen göra för att protestera?