söndag 22 mars 2009

Miljonmänniskor

Miljonmänniskor skulle man kunna kalla alla dem vars arbete är miljoner gånger viktigare än arbetet utfört av vårdbiträden, gruvarbetare, eltekniker, dagispersonal, städare, busschaufförer, kassabiträden, telefonförsäljare, snickare, fabriksarbetare och en mängd andra. Arbetslösa och sjuka går inte ens att ta med i denna ekvation.

Grunden för en vårdares lön är att vårdaren har ett kall och ser en större belöning i sitt arbete än den som kan mätas i pengar. Det samma gäller naturligtvis alla låglöneyrken. Det ska ett kall till för att stå ut med usla arbetsförhållanden och skitlön.

AMF:s förre vd Christer Elmehagen däremot behöver inget kall. Det han gjorde gav en så usel personlig tillfredsställelse att det skulle kompenseras med 100 miljoner över tio år.

- Jag förstår att man kan tycka att det är konstigt med så mycket pengar, ungefär så sa Elmehagen i en intervju.

Konstigt är väl inte inte direkt ordet man kommer att tänka på. Orimligt, skamlöst, orättfärdigt, girigt, anstötligt eller vansinnigt passar mer in i sammanhanget.


Läs mer om:




2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej & Hå

"Vi här nere" är på jobbet, inkl. resa och matraster i snitt ca 10 tim/dag. handlar, sköter hem, och sköter barn ca 6 tim. samt har 8 tim. kvar för sömn och vederkvickelse. Allt för en lön som man kan överleva på.

"Dom däruppe" har ungefär samma tid på jobbet, även om det är friare med arbetstider och raster, och lite lindrigare när de kommer hem, eftersom de har råd att anlita subventionerade "hushållsnära tjänster". men visst bör väl även de ha ca. 8 tim. sömn om de ska orka sköta sitt otroligt svåra och ansvarsfulla arbete med att suga pengar ur den förstnämnda gruppen, så visst är det tur att de kan leva på sina miljonlöner så att deras mijonbonusar och miljonpensioner kan sparas till kommande kärva dagar. ;-).

Men vi få trösta oss med Joe Hills rader: Svält förnöjd, Oh vad fröjd, Du får kalvstek i himmelens höjd !

Ha´re bra, Maria !

Maria sa...

Själv är jag numera borta 11-12 timmar varje dag på ett gratisarbete som kalls praktik.

Det är inte arbetstagare man ska vara idag, det är arbestgivare.

Kalvstek för en fattig serveras om natten när man drömmer matdrömmar...;-)

Må gott Wassen!