tisdag 19 augusti 2008

Arbetslös + CSN = Kronofogden

Man tycker att man borde få respit med sitt studielån när man inte har pengar ens till livets nödtorft.

Man tycker att det borde finnas någon liten klausul som åberopar medmänsklighet - också för en byråkrat i arbete.

Man tycker att alla människor i ett välfärdsland borde färdas väl, för att det ska få behålla sitt epitet.

Man tycker att man borde kunna vara till någon samhällelig nytta - trots att man fyllt 40.

Man tycker en himla massa saker hit och dit.

När det enda som räknas är vad man gör.


*


3 kommentarer:

Anonym sa...

uhtacvfbHej !

Jag hade en del kontakter med Kronofogden eller hans assistenter under min ca 20-åriga tid som egenföretagare. De flesta var resonabla och justa om man var juste själv. Vi kunde göra upp avbetalningsplaner och liknande. De kunde även utmäta t.ex. bilen, men man fick fortsätta använda den så länge som man skötte avbetalningarna.
Men om man knappt har till sin dagliga försörjning så hjälps ju inte hur väl man än kommer överens med Fogden. Dock har det berättats mej att man kan få något som kallas "existensminimum" och den summan kan ej Fogden knapra på. Det torde vara samma som socialbidragsnormen och den är inte så låg.
Men ta kontakt med Fogden innan han tar kontakt med dej !

Håller tummarna för dej: Wassen

Maria sa...

Tack, Wassen!
Men fogden hann före... Det vill säga i korrespondensen, än så länge har de inte behövt knacka på i alla fall. Problemet är dessvärre att det inte finns något att avbetala med eller för dem att utmäta.
En del har ordnat det sällsynt uselt för sig i sina liv...

Men men... det är bara att se glad ut och se detta eländiga liv som en lång research för romanen som ska komma att välta hyllor världen över, sätta griller i huvudet på själve Horace Engdal och göra Bonniers gröna av avund för att de än en gång gick miste om en säker inkomstkälla för generationer framåt!
Romanen som helst ska komma innan jag satt näsan i vädret för sista gången.


Maria

Jonas sa...

Underbart skrivet. Jag sitter själv med ett brev från kronofogden framför mig via CSN. CSN som anser att jag ska betala in runt 15.000:- i år på en inkomst som är under existensminimum eftersom jag söker arbete men vägrar ta arbetslösbidrag (för att jag vet vilket oändligt helvete det är).

Som pricken över i:et har jag dessutom idagarna fått ett brev från länsrätten som Socialstyrelsen skickat dit för ett underhållsbidrag jag fick under 2005 som de anser att jag ska betala tillbaka fast det är uppenbart att jag inte haft någon inkomst som möjliggör det.

Men men, när livet ger en citroner ja då gör man lemonad av det :)

Lycka till med din bekymmer. Förstår verkligen hur jobbigt det kan vara med sånt här. Men det ordnar sig ska du se. Gäller bara att tagga till och försöka hålla humöret uppe trots allt.