torsdag 6 november 2008

Vår svartvita värld

Bara det att man nämner Obamas hudfärg säger hur otroligt långt ifrån jämlikhet och rättvisa USA och världen är. Det säger hur innerligt primitiva vi är som människor då vi använder nyansen på vår hud som minsta gemensamma nämnare.

Och detta i ett land där man utger sig för att praktisera demokrati och där man anser att alla har lika stor chans att lyckas.

Den dagen USA väljer en president som är kvinna, homosexuell och från Puerto Rico kan man säga att de kommit någonstans. Min gissning är att det inte lär ske inom de närmaste 200 åren. För så fria är de i the land of the free.





5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad gnäller du om? Ingen trodde för 10 år sedan att USA skulle välja en president som är svart.

Det är dessutom inget självändamål i sig att ha en homosexuell kvinna från Puerto Rico eller för den delen en svart man.

Viktigaste borde väl vara en president som styr landet i en så fördelaktig riktning som möjligt för dess befolkning?

Maria sa...

Bäste Anonym,

För det första gnäller jag om precis vad jag vill på denna blogg. Det är liksom det som är själva meningen med en blogg - att man skriver det man själv vill, inte vad andra kan tänkas vilja läsa.

Ingen trodde för tio år sedan att USA skulle välja en svart president, skriver du. Och hur sjukt tycker du inte det låter med tanke på att svarta befolkat den kontinenten lika länge som europeiska ättlingar.

Att slå sig för bröstet och tycka att man är duktig och frisinnad för att man år 2008 väljer en president som inte är vit är som ett skämt.

Naturligtvis ska lämpligaste personen för ämbetet väljas, men inbillar du dig att Obama är den förste med ickevit hudfärg som varit kompetent nog för den uppgiften?

Ska man ha anledning att slå sig för bröstet i dett fall så bör man faktiskt välja just en homosexuell kvinna från Puerto Rico eller person med likvärdigt mått av stigma, sett med den amerikanska statsapparatens ögon vill säga.

Anonym sa...

Nu önskar jag bara en indiansk president blir den mest omtyckta snart ;-)

Jag tror att du saknar mina kakor ;-) eller hur?

Anonym sa...

Jag har inte tänkt på det förut, men en indian som president det vore något. Och jag menar det uppriktigt !

MVH Wss

Maria sa...

Hm... indianerna, om vi nu ska tillåtas att fortsätta kalla dem det, är fullt upptagna med att göra drömfångare och annat åt dem som tog deras land ifrån dem.

Men det vore inte mer än rätt att det blev en urinvånare som blev president nästa gång. Och här hemma kan ju Roger Pontare ta över Reinfelds ämbete, helt säkert skulle det inte gå sämre.