måndag 22 september 2008

Den förnedrande termen "utanförskapet"

Idag hördes Reinfeldts mässande om utanförskapet och alla åtgärder regeringen initierat för de som har det sämst. "Sämst" är ett intressant och lagom luddigt och vagt begrepp som ger utrymme för mycken tolkning.

Men man kan undra om alliansen egentligen inser vad ordet utanförskap konnoterar. Inser man att bara ordet i sig är att lägga sten på börda för den som redan fråntagits möjligheten att försörja sig själv?

Under flera års tid, inte enbart under sittande regering, har arbetsmarknadsåtgärderna avlöst varandra, några har varit lyckade och andra inte. Men det som en gång syftade till att få ut människor i jobb har idag blivit ett utmärkt sätt för många arbetsgivare att få gratis arbetskraft.

Under förevänding att det är praktik kan en person få arbeta på en arbetsplats som han/hon redan har erfarenhet av, inte sällan med både tunga och stressiga arbetsuppgifter och sida vid sida med dem som erhåller en riktig lön för att utföra samma arbete.

Gratisarbete sanktionerat av regeringen, är det verkligen vägen till mindre arbetslöshet, eller är det bara ett effektivt sätt att driva löner inom låglöneyrken ännu längre ner?

En bra artikel på ämnet skriver Henrik Lund i ETC.





Inga kommentarer: