onsdag 10 september 2008

Mänskliga skyldigheter?

Mänskliga skyldigheter. Det är en term som inte finns befäst som begrepp.

Jag är den förste att hävda våra mänskliga rättigheter, men anser också att det i rimlighetens namn borde följa en del skyldigheter med dessa rättigheter.

Hur skulle de kunna se ut?

1. Det är varje vuxen människas skyldighet att värna och skydda de som av en eller annan orsak befinner sig i ett tillfälligt eller permanent försvagat tillstånd.

2. Det är varje vuxen människas skyldighet att i egenskap av förälder, släkting, vän, granne, lärare eller liknande SE de barn som ingen annan ser, och på så sätt bekräfta deras existensvärde.

3. Det är varje vuxen människas skyldighet att i egenskap av familj, vän, granne, kollega eller liknande SE de män och kvinnor som ingen annan ser, och på så sätt bekräfta deras existensvärde.

4. Det är varje vuxen människas skyldighet att lära barnen att deras värde är oantastligt och okränkbart.

5. Det är varje vuxen människas skyldighet att därmed också undvika att själv kränka både barn och vuxna.

6. Det är varje vuxen människas skyldighet att visa medmänsklighet och efter förmåga ingripa då någon utsätts för förtryck eller mobbing.

7. Det är varje vuxen människas skyldighet att bidra till att också de som saknar en röst i samhället ges möjlighet att få sina behov tillgodosedda.

8. Det är varje vuxen människas skyldighet att INTE arbeta med barn, utvecklingsstörda, sjuka eller gamla om man inte kan leva upp till dessa skyldigheter.

9. Det är varje vuxen människas skyldighet att ta ansvar för sin egen konsumtion och hur den påverkar miljö och samhälle.

10.Det är varje vuxen människas skyldighet att göra sitt yttersta för att ta hand om och fullt ut respektera de barn de sätter till världen och de djur de skaffar.

11. Det är varje vuxen människas skyldighet att åsidosätta sina begär om dessa riskerar att komma någon annan till skada.

12. Det är min personliga, och osannolika, förhoppning att mänskligheten på sikt inte enbart ska komma att ockupera sina hjärnor med sina sexuella behov, utan faktiskt se till att använda dem att tänka med också.
Möjligen skulle det kunna gagna evolutionen.


2 kommentarer:

Anonym sa...

I detta är vi 100% överens.

Håller på att skriva svar till dig. Tyvärr har jag, för tillfället, inte så mycket tid över, så det blir bara korta stunder.

Men bättre sent än aldrig.

Anonym sa...

Jag är till och med beredd att gå så långt som att hävda att det ena förutsätter det andra. Kränker du andras rättigheter har du förverkat dina egna - Pådyvlas du skyldigheter ska du också kunna hävda rättigheter.